Zakynthos Animal Welfare Fund, Griekenland

Het eiland Zakynthos ligt ten westen van het vasteland van Griekenland, ongeveer op gelijke hoogte met Sicilië. De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige Zakynthos, ofwel Zante en ligt aan de zuidoostkust. Wie wel eens op dit ‘paradijslijke eiland’ is geweest, heeft ongetwijfeld ook kennisgemaakt met de vele zwerfhonden en katten, die een zwaar bestaan hebben.

Sterilisatie en ook castratie van honden en katten gebeurt in Griekenland sporadisch. Veel Grieken vinden het, los van de kosten, een onnatuurlijke ingreep. Dat, plus het feit dat er regelmatig honden worden gedumpt als ze niet meer gewenst zijn, maakt dat er zoveel zwerfhonden zijn, van bastaardjes tot rashonden.

Gelukkig komt er, zeker bij de jongere bewoners, een stuk meer bewustwording. Zakynthos Animal Welfare Fund (ZAWF), één van de samenwerkingspartners van stichting Wereldhonden, levert daar een grote bijdrage aan. Onze contactpersonen daar zijn Panagiota en Christina.  De vrijwilligers van ZAWF zijn verdeeld in verschillende groepen, met allen hun eigen ‘taak’. Zo geven zij voorlichting op o.a. scholen over dierenwelzijn en het belang van sterilisatie. Daarnaast leveren zij medische zorg aan zwerfhonden en is er een groep “voerders” die op verschillende plekken groepen zwerfhonden op regelmatige basis eten geeft en tegelijkertijd hun gezondheid in de gaten houdt. Tot slot zoeken zij opvangplekken voor de honden.

Voor de honden die zij opvangen, worden gastgezinnnen gezocht. Dat lukt niet altijd. Daarom worden sommige honden ook door de vrijwilligers van ZAWF zelf opgevangen. Dat kan in huis zijn maar ook in hun tuin of op een stukje grond bij hun huis. Zij zijn dan tijdelijk gastgezin. Eén van die vrijwilligers, Ilias (zie foto's) , heeft zelfs een kleinschalige shelter bij zijn huis waar hij permanent meerdere honden en ook enkele katten opvangt. Waar de honden ook zitten, ze worden goed verzorgd  totdat er met behulp van stichting Wereldhonden een gezin in Nederland is gevonden.


               

                                                                                                                                                                       


Panagiota met een van de opvanghonden


Christina met een van de opvanghondener moet ook worden opgeruimd