Vibo Valentia


Vibo Valentia is een provincie in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. Het ligt deels op een klein schiereiland en het zeewater langs de kusten van Vibo Valentia is zo helder, dat je je bijna in de Caraïben waant. Het is er heerlijk toeven. Voor de zwerfhonden die daar leven geldt een heel ander verhaal. De meeste van hen zijn door mensen gedumpt en aan hun lot overgelaten. Voor veel honden loopt het helaas slecht af. Gelukkig worden er ook honden gered door Anna en Luciano.

Anna en Luciano wonen in een klein huisje, net buiten Vibo Valentia stad. Zij zijn dierenliefhebbers pur sang. Al hebben ze het zelf niet breed, toch zetten zij zich in voor zwerfhonden uit hun omgeving. Ze redden de dieren, verzorgen ze, nemen ze mee naar de dierenarts en geven ze al hun liefde. In hun tuin hebben zij een kleinschalige opvang waar zij ongeveer 30 zwerfhonden herbergen. De volwassen honden verblijven buiten. Daar is een gedeelte overdekt zodat ze kunnen schuilen voor de regen. De pups en de zieke honden worden 's nachts binnen gehouden, waar ze heerlijk op de bank in de woonkamer slapen. 

Stichting Wereldhonden werkt sinds 2018 met veel plezier samen met Anna en Luciano en plaatst regelmatig hun leuke en lieve honden op de website. Voor veel van hun honden zijn inmiddels baasjes gevonden.
In 2019 heeft Jose Westhoff (voorzitter SWH) een bezoek gebracht aan Anna en Luciano in Italie. Het was indrukwekkend te zien hoe zij - met de weinige middelen die ze ter beschikking hebben - de honden goed en liefdevol opvangen. Ook zieke en gehandicapte honden krijgen hier de juiste (medische) verzorging. Namens SWH is er een mooie donatie gedaan, die meteen gebruikt werd om het oude hek om de tuin te vervangen.  

Het transport van de honden naar Nederland gaat via de weg. Stichting Wereldhonden werkt samen met het transportbedrijfje 'Paws Rescue Transport'. Dat beschikt over een luxe transportbusje uit 2018 van het merk Fiat Ducato. De auto is uitgerust met ruime kennels waar de dieren comfortabel in kunnen liggen, zitten en staan. Er is airconditioning aan boord en er zijn altijd twee chauffeurs aanwezig. Één persoon verzorgt de honden terwijl de ander het rijden voor zijn rekening neemt, en zo wisselen ze elkaar af. Het transport doet er gemiddeld 28 uur over om van Vibo Valentia naar Nederland te rijden. Het aankomstpunt is (meestal) op een adres in Rosmalen of Amstelveen.