Shelter Little Friends Lefkas Griekenland


Het eiland Lefkas hoort bij de Ionische eilanden en is met een verplaatsbare brug aan het vaste land van Griekenland verbonden. Lefkas is groen, bergachtig en heeft mooie zandstranden en een azuurblauwe zee. Een echte toeristische trekpleister dus. De schoonheid van het eiland staat in schril contrast met het dierenleed dat er nog altijd voorkomt.

Sinds een aantal jaar biedt Little Friends, hulp aan dieren in nood. Zij zorgen ervoor dat honden door een dierenarts worden gezien en behandeld en dat honden worden gesteriliseerd. Sterilisatie en ook castratie van honden en katten gebeurt in Griekenland sporadisch. Veel Grieken vinden het, los van de kosten, een onnatuurlijke ingreep. Dat, plus het feit dat er regelmatig honden worden gedumpt als ze niet meer gewenst zijn, maakt dat er zoveel zwerfhonden zijn.

Little Friends wordt geleid door Sallie, Marta en David. Zij werken sinds 5 jaar samen om het dierenleed enigszins te verzachten. Zij krijgen hulp van een groep vrijwilligers, David en Sallie komen uit Engeland en wonen al jaren op Lefkas. Marta is Tsjechische en zij is getrouwd met een Griek. Het zijn allen mensen met een groot hart voor dieren. Mensen die vinden dat elk dier de moeite waard is.

Little Friends organiseert twee keer per jaar een rommelmarkt om wat geld bijeen te krijgen om e.e.a. te bekostigen. Sinds kort hebben ze een stuk grond gekocht waarop ze een shelter hebben gebouwd. Hier staan privékennels voor de honden. Ook werken ze samen met gastgezinnen. Bij de gastgezinnen worden de honden voorbereid op het leven in een huis. De honden waarvoor geen gastgezin is, worden goed verzorgd in de shelter, waar Sallie minimaal 5 uur per dag mee in de weer is. Daar krijgen ze niet alleen te eten maar worden ze ook geobserveerd om een goed beeld van het karakter te krijgen.

Little Friends werkt momenteel samen met Nederland, Duitsland en Engeland. De afgelopen jaren zijn er meer dan 300 honden, van pup tot volwassen honden, geadopteerd. Het logistieke deel blijft een uitdaging maar mede door de vluchtbegeleiders kunnen zij de honden meestal naar de plek van bestemming krijgen. Stichting wereldhonden heeft bijna dagelijks contact met Sallie om up to date te blijven over de eventueel te adopteren honden.

Op Lefkas leeft ook een grote groep honden op een vuilnisbelt. Marta is degene die zich vooral hiermee bezig houdt. Ze probeert het vertrouwen van deze honden te winnen en kijkt of zij zorg nodig hebben. Op deze manier is het gelukt ruim 100 teefjes van deze groep te laten steriliseren, zodat zij zich niet verder kunnen voortplanten.David is een goed en toegewijd gastgezin, hij heeft al menig hond opgevangen en voorbereid op een geweldig leven in Nederland. Hieronder zijn verhaal:
“Met zijn drieen zetten we ons 100% in voor de zwerfhonden hier op het eiland Lefkas. We maken echt het verschil. Zo worden er geen puppies meer geboren op de lokale vuilnisbelt vanwege Marta’s heroïsche strijd om alle teefjes gesteriliseerd te krijgen. Ook zijn er minder ongewenste pups door meer sterilisaties van huisdieren. En worden deze beter behandeld, vooral door jongere generaties. Het is altijd weer een stap voorwaarts en dan weer achterwaarts, als we dan weer twee uitgehongerde pups vinden, vastgebonden aan een hek. Voor mij persoonlijk is het helpen van de fantastische Sallie en Marta het mooiste en meest belonende werk dat ik doe. Het redden van honden die geen kans hebben op een normaal leven hier, het zorgen dat ze naar Nederland kunnen waar liefdevolle mensen ze adopteren, ik doe het met liefde. Soms is het moeilijk ze te laten gaan maar als we dan foto’s en filmpjes van Marta krijgen van de honden bij hun baasjes in Nederland….en hoe goed ze het daar hebben? Het is pure magie!”

 <- David


  
                         Marta                                                 Sallie en Marta                         Sallie