Second Chance Animal Rescue Society, Athene Griekenland


Athene is de hoofdstad van Griekenland. Het is het politieke en economische centrum van het land. Het is de stad van de Olympische spelen, een cultureel knooppunt met prachtige archeologische vondsten. Helaas leven er ook in en rond Athene ontelbare zwerfhonden. Van oudere honden tot puppies, van rashonden tot bastaardjes.

In Griekenland kijkt men anders naar dieren, een dier is meer een gebruiksvoorwerp dan een levend wezen. Een puppie voor de kinderen is leuk, maar puppies worden groot en als de vakantie voor de deur staat, is de volwassen hond een ‘probleem’ geworden. Opvang betalen vindt men teveel kosten en de hond wordt gedumpt, bijvoorbeeld aan de kant van de weg.

   

Sterilisatie en ook castratie van honden en katten gebeurt in Griekenland sporadisch. Veel Grieken vinden het, los van de kosten, een onnatuurlijke ingreep.

De Second Chance Animal Rescue Society (SCARS) bestaat uit verschillende vrijwilligers. De zuidelijke buitenwijken van Athene zijn met name hun ‘werkgebied’. Daar houden zij honden in de gaten, geven medische zorg en laten honden steriliseren. Daarnaast vinden zij het belangrijk de bewoners voor te lichten over hoe met honden om te gaan en waarom sterilisatie belangrijk is. Eén van hun belangrijkste doelstellingen is honden een tweede kans te geven door middel van adoptie.

SCARS draait helemaal op vrijwilligers en donaties. Zij hebben geen opvanglocatie, ook hier vangen de vrijwilligers zelf de honden op. Bij de vrijwilligers leren ze de eerste beginselen van het leven op een vaste plek. Er is zelfs één vrijwilliger die de honden traint. Het filmpje hieronder geeft een duidelijk beeld over het prachtige werk van SCARS en de vrijwilligers.