Zwerfhondenopvang Craiova, Roemenië


In het zuiden van Roemenie bevindt zich de middelgrote stad Craiova. Met name in de buitengebieden van deze stad komt veel armoede voor wat meestal ook niet veel goeds brengt voor de dieren. Helaas is er dan ook ernstig leed onder de vele zwerfhonden die zich hier op straat bevinden. Regelmatig duiken de beruchte ‘dogcatchers’ op die de arme honden vaak op zeer hardhandige wijze vangen en in het gemeentelijke asiel dumpen. Dit asiel is een verschrikkelijke plek voor een hond en meestal het trieste eindstation.Gelukkig bevinden zich in Craiova ook dierenvrienden, die zich het lot van deze arme stakkers aantrekken. Hieronder het persoonlijke verhaal van een dierenvriendin in hart en ziel. Haar naam is Ramona Catana en zij is contactpersoon van stichting Wereldhonden in Roemenie.

Mijn naam is Ramona, ik ben 38 jaar oud. Sinds vele jaren red ik honden. Om precies te zijn vanaf 1997 toen ik een hond vond die aangereden was door een auto. Ze werd mijn hond en ze leerde me hoe ik van andere straathonden kon houden en ze helpen. Ik werk om geld te verdienen voor de honden, voor het voer, de medicijnen en de dierenartskosten. Aan iedere hond heb ik herinneringen, momenten van geluk, tranen en toen mijn moeder stierf heb ik haar een belofte gedaan, ik beloofde honden in nood te helpen en ik doe hier mijn uiterste best voor. In 2004 was ik zeer actief en heb toen ongeveer honderd honden gered waaronder pasgeboren pupjes die ik de fles moest geven. Deze honden leiden nu een prachtig leven bij mensen die van ze houden en waar ze geliefd en gerespecteerd zijn. Ik heb een dochtertje van vier jaar oud en een baan dus mijn tijd is beperkt. Mijn man helpt mij, samen hebben we een stukje grond gehuurd en hier een schutting omheen gebouwd. We hebben vele hokken getimmerd en hekken geplaatst en de honden zijn hier veilig. Gemiddeld leven hier ongeveer twintig honden, jong en oud, allemaal gered van de straat. Iedere dag voeren we deze honden, brengen ze naar de dierenarts en socialiseren ze . Ook voeren we verschillende roedels honden die op een verlaten fabrieksterrein leven en niet voor adoptie geschikt zijn. Het is veel werk maar ik doe het met mijn hart. Ik voel me erg gelukkig, dat ik deze honden mag helpen en ik voel dat met ieder leven wat we redden de wereld een stukje beter wordt".

Stichting Wereldhonden werkt sinds lange tijd samen met Ramona en heeft al tientallen van haar honden succesvol geplaatst. Het is de wens dit nog vele jaren te mogen doen en samen met haar op een verantwoorde manier het leven van vele kansloze dieren te redden door o.a. deze onder te brengen bij voor hen geschikte baasjes. Ook het steunen van sterilisatieprojecten behoort tot ons doel. Medio september zijn twee bestuursleden van stichting Wereldhonden naar Roemenie vertrokken voor een bezoek aan Ramona en haar kleinschalige opvang.
Het verslag van dit bezoek is te lezen onder het kopje ‘nieuws’ op onze homepagina.

      
                               zelf getimmerde hekken....                                                                                 ...en zelf getimmerde hokken

 

               
                            Een belangrijke taak...                                                                                ...het voeren

  

                       
                                  Ramona houdt van oude honden.....                                                    .....en van jonge honden

   

                
                                              Ramona's dochter Leia...                                                                                  ...en haar man Codrut


                                                                                                        een dierenredster in hart en ziel