Zwerfhondenopvang Monemvasia, Griekenland

Monemvasia is een historische Griekse vestingstad, gelegen op een rotsachtig eiland in het zuidoosten van de Peloponnesos. 
Zoals in de meeste delen van Griekenland leven ook hier veel zwerfhonden op straat. Een verschrikking voor de lokale bevolking die ze liever kwijt dan rijk is.
Vergiftigingen zijn hier dan ook aan de orde van de dag en honden worden dagelijks verstoten en aan hun lot overgelaten. Dit tot groot verdriet van twee vrouwen die zich het leed van de dieren met hart en ziel aantrekken. Het zijn Suzan Kast en haar trouwe rechterhand Asimina uit Monemvasia. Beide vrouwen wijden hun leven aan het redden van kansloze straathonden. Suzan is voorzitster van de stichting The Animal Welfare Association of Monemvasia. Tevens runt zij een asiel/opvang even buiten de stad genaamd ‘Flabouri shelter’. Veel zwerfhonden leiden hier een veilig bestaan dankzij Suzan en een handjevol dierenbeschermers om haar heen.
Ondanks de tegenwerking van de bevolking en de gemeente vechten de twee vrouwen dagelijks voor het welzijn van de dieren. Hier een kort woord van de dames zelf:

“Wij bieden onderdak aan ongeveer 100 zwerfhonden en proberen ze zo goed mogelijk te verzorgen. De meeste van hen zijn hulpeloos en ziek op straat gevonden, waaronder ook puppies en oude honden. We behandelen ze zodat ze weer gezond worden. We zoeken adoptanten voor de honden want het zorgen voor voer iedere dag is moeilijk. We hebben dagelijks 60 kilo droogvoer nodig. De crisis in Griekenland is heel erg. Onze nachtmerrie is om deze hulpeloze wezens weer op de straten achter te laten waar ze zullen sterven van de honger. We zijn heel verdrietig en willen ze graag in leven houden”.

In 2016 kwam Suzan in contact met drie Nederlandse vrouwen. Zij waren bijzonder onder de indruk van het goede werk dat zij en Asimina verrichten en besloten de helpende hand te bieden. Ze startten een facebookpagina Zwerfhondjes Monemvasia Griekenland en vroegen op deze manier aandacht voor de vele asielhonden die daar in de opvang leven en de honden die op straat worden gevonden. Begin 2017 kwamen de vrouwen in aanraking met stichting Wereldhonden wiens aandacht werd gevraagd voor de schrijnende zwerfhondensituatie in Monemvasia. Na een aantal bijeenkomsten kwam een prettige samenwerking tot stand die hopelijk nog lang gaande blijft. Inmiddels zijn er via stichting Wereldhonden al tientallen honden uit het asiel in Monemvasia aan lieve baasjes geholpen.


 

                                                


                                                                                     Suzan met enkele door haarzelf geredde honden

    

                                          Via onderstaande link is een filmpje van het asiel in Monemvasia te zien.