Göcek Animal Rescue


Göcek ligt in Turkije, aan een natuurlijke baai tussen Fethiye en Dalaman. Het stadje ligt ingesloten door de blauwe Middellandse Zee aan de ene kant en het met groen begroeide Taurusgebergte aan de andere kant. Göcek is o.a. vertrek en aankomstpunt van zeiltochten langs de Egeïsische ze, die worden gevaren met een traditionele turkse Gulet,.Voor de kust liggen twaalf eilanden die wel omschreven worden als “het verborgen paradijs”. Ze zijn bereikbaar met privé charterboten of kleine vissersboten. Göcek wordt  steeds populairder onder toeristen uit binnen en buitenland. Tot begin jaren 2000 waren de autoriteiten gewend om, voor het toeristenseizoen begon,  de honden en katten te vergiftigen, af te schieten en/of te vergassen. Gelukkig gebeurt dat tegenwoordig niet meer (in ieder geval niet meer in de toeristische gebieden). Helaas is de mentaliteit van de lokale bevolking niet veranderd en zijn zwerfdieren, vooral honden, nog steeds ongewenst in Göcek. Mensen schuwen er niet voor om ze te vergiftigen of af te schieten. 

Göcek Animal Rescue is opgericht in 1998 om deze dieren te  beschermen. Inmiddels hebben zij een prachtige shelter in de bergen. Daar bieden ze onderdak aan rond de 230 honden. Naast het bieden van onderdak en het verzorgen van zoveel mogelijk zwerfhonden, hebben zij een uitgebreid sterilisatieprogramma. Een ander belangrijk doel is het informeren en creëeren van bewustwording van de plaatselijke gemeenschap: “Hoe kun je in harmonie met deze dieren samenleven”. Verder spannen zij zich voortdurend in om misbruik en verwaarlozing van zwerfdieren onder de aandacht van de autoriteiten te brengen, zodat plegers hiervan gestraft worden. Tenslotte proberen zij honden die daarvoor geschikt zijn, te herplaatsen. Zij plaatsen meer dan 100 dieren per jaar, o.a. in Nederland via onze stichting.

Göcek Animal Rescue werkt met een aantal gedreven vrijwilligers. Eén van de drijvende krachten is Feridun, hij is al jaren in dienst van het opvangcentrum en de dieren hebben groot respect voor hem.

Website  http://www.gocekanimalrescue.com/about-us/ 

        

Onze contactpersoon bij Göcek Animal Rescue is Sina Karadag. Hieronder vertelt zij iets over zichzelf:

 “Ik ben Sina Karadag en ik ben ik 1966 in Duitsland geboren. Ik ben oorspronkelijk Duits-Italiaans maar woon al 34 jaar in Turkije. Daarvan heb ik 16 jaar in Istanbul gewoond, waar ik ook al bezig was met zwerfdieren. Sinds 2002 woon ik in Göcek en vanaf die tijd ben ik bezig met het redden van honden en katten in deze regio. Toen ik nog een klein meisje was, heb ik eens een kat gered en sindsdien heb ik altijd katten gehad. Op dit moment woon ik op een boerderij met 28 katten en 7 honden.                                                                                                                                                                    
 Sinds 18 jaar werk ik voor Göcek Animal Rescue. Eerst hadden we een kleine shelter, daar moesten we weg in 2016. Binnen 6   maanden hebben we een nieuwe shelter gebouwd, een stuk groter dan de vorige shelter. Dat is heel fijn en  tegelijkertijd hebben we er veel werk aan. Al is de shelter relatief nieuw, er is altijd wel iets te klussen of aan te passen. Naast deze klussen komen de voorbereidingen voor het zomer en winterseizoen elk jaar terug. De aanpassingen zijn nodig omdat weersomstandigheden veranderen gedurende het jaar.

 Ik heb de leiding over de shelter en werk samen met 3 andere vrijwilligers. Ik hou me bezig met vaccinaties, sterilisaties, gezondheidsproblemen, de adopties en het coördineren van de vluchten naar het buitenland, administratie en registratie van onze dieren”.