Galgo's Rescue AlmeriaAlmeria ligt aan de zuidoostkust van Spanje in Andalusië. Ten noorden van de stad ligt het berggebied Siërra Nevada waar verschillende “spaghettiwesterns" zijn opgenomen. Het woestijnachtige landschap heeft namelijk veel weg van het Wilde Westen van de Verenigde Staten van Amerika. Een ideaal gebied voor filmmakers maar voor de galgo’s en podenco’s die – na bewezen diensten - vaak door hun bazen in de bergen worden gedropt, is dit een veel minder prettige plek om te leven.

Galgo's Rescue Almeria(GRA) is een kleine shelter die zich bekommert om het lot van galgo’s en podenco’s. Deze rassen worden door Spaanse jagers gebruikt, zeg maar gerust misbruikt, voor de jacht. Als ze niet meer bruikbaar zijn, worden ze – vaak op gruwelijke manieren - gedood of aan hun lot overgelaten. Alhoewel er de laatste tijd meer protest komt vanuit de Spaanse bevolking, zijn deze praktijken nog steeds aan de orde van de dag doordat de Spaanse overheid hen totaal niet beschermt. Helaas worden deze honden niet gezien als levende wezens met gevoelens maar als werktuig.
Gelukkig zijn er verschillende organisaties en stichtingen die zich inzetten voor deze honden. Eén daarvan is Galgos Rescue Almeria. Zij trekken zich het lot aan van met name galgo’s en podenco’s maar zij sluiten hun ogen ook niet voor andere rassen en dieren in nood.

Hieronder vertelt de Belgische Sandy Cortebeeck, oprichtster van Galgo’s Rescue Almeria, haar verhaal:

“Nu een 5 tal jaren geleden hadden wij beslist een andere weg in te slaan. Stress, drukte, klimaat, ons grote hart voor dieren..... heeft er toe geleid dat wij besloten straathondjes te helpen een ander en beter leven te geven. Wij hebben met eigen middelen een nieuw, ruim gebouw laten neerzetten dat de mogelijkheid geeft 35 tot 40 hondjes onderdak te geven. Snel was duidelijk dat dit niet voldoende was, zo hebben wij een aparte zone gecreëerd naast het gebouw, waar nog eens 7 hondjes onderdak kunnen krijgen. In het begin hielpen wij plaatselijke organisaties om honden onderdak te geven. Pas nadien zijn wij zelf de straat opgegaan om honden te redden uit hun nare situatie. Onze eerste eigen rescuehond was Ana, een hoogzwangere galgo. We hebben ons wat verdiept in het Spaanse leven van galgo’s en podenco’s en kwamen snel te weten dat deze, gebruikt voor de jacht, het meest mishandeld/ verwaarloosd worden. Dus hebben we ons daar op gefocust en zo ontstond GRA. Ondertussen helpen wij ook andere rassen als er hondjes in nood zijn”

Website: https://galgosrescuealmeria.com/?lang=nl