Zwerfhondenopvang Corfu, Griekenland

Corfu, is één van de grotere Griekse eilanden met uitzicht op het Griekse vasteland en Albanië. Dit prachtige groene eiland is een zeer populaire vakantiebestemming voor veel Engelse, Duitse en Nederlandse toeristen.
Helaas vinden we op dit eiland behalve de mooie stranden en idyllische dorpjes ook veel zwerfdieren en is dierenmishandeling en doding er aan de orde van de dag. Sterilisatie en ook castratie van honden en katten gebeurt hier sporadisch. Veel Grieken vinden het, los van de kosten, een onnatuurlijke ingreep. Het doden en dumpen van honden wordt helaas wèl als normaal beschouwd. De honden die op straat rondzwerven zijn veelal bastaardjes maar ook rashonden worden door hun eigenaren net zo makkelijk achtergelaten als ze niet meer bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld als jachthond of als speeltje voor de kinderen. Zelfs zwangere teefjes en pups worden als ongewenst op straat of in een verlaten gebied achtergelaten. Het gebeurt ook met enige regelmaat dat nesten pups bij dierenbeschermers over het hek worden gegooid of in een doos voor de deur worden gezet.

Één van deze dierenbeschermers en tevens contactpersoon van stichting Wereldhonden is de Nederlandse Louisa van Vuurde. Zij beheert een kleinschalige hondenopvang aan huis waar gemiddeld tussen de 20 en 40 honden verblijven. Samen met een klein team vrijwilligers staat Louisa zeven dagen per week klaar om afgedankte honden te helpen. De honden worden bij haar liefdevol opgevangen in een huiselijke omgeving. Dit betekent dat de honden relatief veel contact hebben met mensen en op deze manier leren dat mensen ook lief kunnen zijn. Ze worden geborsteld, er wordt met ze geknuffeld, en in de zomer staan er waterbadjes klaar waarin ze heerlijk kunnen afkoelen. Ook de kat des huizes draagt bij aan de opvoeding van de honden. Louisa woont al jaren op Corfu en is redster van vele honderden zwerfhonden.
Hieronder Louisa aan het woord:

"Mijn naam is Louisa en ik ben lid van de dierenvereniging The Ark op Corfu (www.corfuanimalwelfare.com). Ons doel is om dieren in nood te helpen, vooral honden. Daarom zijn we blij met de hulp van stichting Wereldhonden die voor onze honden altijd goede baasjes weet te vinden. De Corfuhonden staan bekend om hun sociale en vriendelijke karakter en zijn vaak relatief klein van formaat. Rondom mijn huis heb ik verschillende olijfboomtuinen. Hier leven groepjes honden als roedels bij elkaar. De honden zitten niet in hokken zoals dat helaas wel in Nederlandse asielen gebruikelijk is. Een groot deel van de kleinere honden verblijft ‘s avonds ook nog in mijn huis. Dus het is hier een gezellige hondenboel met ook onze huiskater Mataki erbij. Ik heb gelukkig wel hulp, al is dit beperkt. In de zomerperiode komen er nog wel eens Hollanders helpen met het verzorgen van de dieren. Voor hen is er een simpel gastenhuisje op mijn terrein beschikbaar. Doordat de honden rondom het huis verblijven, houdt het werk eigenlijk nooit op. Honden kunnen onverwachts ziek worden, takken waaien van bomen af, de electriciteit valt uit of er is geen water. Er is altijd werk aan de winkel. Één van mijn vrijwilligers, de Griekse Spiridoula, heeft zelf ook een hondenopvang met gemiddeld 30 honden. Het is op een wat meer afgelegen plek op Corfu, midden tussen de olijfbomen. Hier verblijven de grotere honden. De honden leven daar samen in de afgescheiden tuintjes met 3 tot 5 honden tegelijk. Het verzorgen van de honden is best veel werk voor haar en er is geen elektra dus ‘s avonds doet ze nog een laatste ronde met een lampje op haar hoofd. Meestal komen de honden na een tijdje naar mijn opvang toe voor wat meer menselijk contact en socialisatie. Wij doen dit allemaal om deze dieren klaar te maken voor een fijn leven bij goede baasjes veelal in Nederland maar ook worden er soms baasjes gevonden in de UK, Duitsland en Belgie. Toeristen vinden nogal eens een zielige kat, kitten, pup of hond. Wij kunnen ze vaak helpen om dit dier op een goede en verantwoorde manier op weg naar Nederland te krijgen. Voor het vervoer hebben wij de medewerking van mensen nodig die terugvliegen naar Nederland en dan één of meer honden willen begeleiden op hun terugvlucht. Geen kosten, weinig moeite en wij en de honden zijn enorm dankbaar. Iedereen die naar Corfu komt is altijd welkom om een bezoek aan mij en mijn opvang te brengen en te zien hoe het er hier aan toegaat. Graag altijd wèl even een mailtje of telefoontje vooraf. 
De koffie en/of ouzo staan klaar...."

                    
                                                Louisa....                                                                  ....en haar rechterhand de Griekse Spiridoula              


                    
                                              de onmisbare Pat en Mel.....                                                            ...en de altijd behulpzame Anna
Dierenvereniging 'the Ark' op Corfu redt niet alleen honden. Louisa en een team van vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor àlle dieren op Corfu!
Waaronder ook zwerfkatten. Zie het filmpje van Lucky hieronder: