Het verhaal van Marley

Marley is als heel jong puppy gevonden aan de kant van de weg. Marley zat naast zijn moeder, zij was helaas doodgereden. Dagenlang heeft Marley bij zijn moeder gezeten. Hiervan heeft Marley een eerste trauma opgelopen.  Ook voor honden is hechting erg belangrijk en bij Marley is dit proces behoorlijk verstoord. Toen hij werd gevonden was hij vreselijk angstig en de vrijwilligers van Second Change Animal Rescue Society (SCARS) in Athene hebben alle zeilen bij moeten zetten om het bange puppy Marley uit zijn schulp te laten komen. Toen Marley er weer aardig bovenop was gekomen, is hij geadopteerd. Iedereen blij: bange pup Marley had zich niet alleen ontwikkeld maar ook nog eens een baasje gevonden. Helaas is dit niet goed gegaan. Maanden later, veel te laat,  kwam de adoptant met het bericht dat het niet goed ging. De hond die al eerder bij de adoptant woonde, heeft Marley vanaf het begin niet geaccepteerd. Marley bleek vreselijk op zijn kop te zijn gezeten door deze hond. Op een bepaald moment ging Marley van zich af bijten, letterlijk. Genoeg is genoeg!. De adoptant heeft daar niet goed op gereageerd en daarop begon Marley ook uit te vallen naar de adoptant. Marley werd teruggebracht naar de shelter en was weer terug bij af. Opnieuw een verandering en nog een traumatische ervaring rijker. Een bang hondje dat nu ook van zich af beet uit angst. 

Uiteindelijk heeft SCARS George, een hondentrainer die zich ontfermd over honden met een trauma, erbij gehaald. Samen met zijn pitbull Mathilda, ook een rescuedog,  is hij met Marley 'aan de slag' gegaan. Stapje voor stapje is Marley weer zichzelf geworden; een vrolijke, lieve hond. Inmiddels kan Marley lezen en schrijven met George en met de andere honden van George. De vrijwilligers van SCARS hebben een groot dilemma: zij willen niet het risico nemen dat Marley bij een nieuwe adoptie terugvalt in zijn oude gedrag en dan weer teruggebracht wordt. Daarvoor is Marley te kwetsbaar.  Besloten is dat Marley bij George blijft wonen totdat de perfecte match voor Marley zich aandient. Iemand die Marley neemt zoals hij is en ook weet om te gaan met dit soort getraumatiseerde honden. George is naast trainer ook gastgezin voor moeilijkere honden en doet al het werk voor SCARS op vrijwillige basis. Hij wordt financieel ondersteund door SCARS. De donatie voor Marley zal worden ingezet voor Marleys verzorging en eten. 

Een vrijwilligster van SCARS maakt prachtige filmpjes van de honden en hun verhaal. In onderstaand filmpje wordt het hele verhaal van Marley verteld. Het is een verhaal dat je raakt. Verdrietig dat het zo is gelopen met deze prachtige hond maar ook ontroerend dat er mensen zoals George en de vrijwilligers van SCARS zijn, die dit soort honden niet in de steek laten.

Het karakter van Marley

Marley is inmiddels een enthousiaste, vrolijke en energieke hond. Hij is dol op George en met andere honden gaat het nu ook meer dan prima. Door alles wat hij heeft meegemaakt, heeft hij ook geleerd zijn mannetje te staan. Hij heeft een sterke persoonlijkheid en als hij verkeerd benaderd wordt, zou hij vanuit angst misschien terugvallen in oud gedrag. Daardoor zou een adoptant van Marley heel consequent en duidelijk moeten zijn. 

Opmerking

Voor meer informatie over de opvang SCARS in Athene zie: https://www.wereldhonden.nl/over-ons/buitenlandse-partners/scars-athene