Caramelo 

Geslacht: Reu
Ras/Type: Kruising podenco
Leeftijd: 1 jaar
Schofthoogte: 40 cm
Gecastreerd: Ja
Land van Herkomst: Rio Maior, Portugal
Huidige verblijfplaats: Renkum
Vergoeding: 400 euro
   
Contact opnemen  

Het verhaal van Caramelo:

Caramelo's moeder was één van de vele zwerfhonden die Portugal telt. Zij had geluk en werd van de straat gered door een arme Portugese vrouw die haar in huis nam. Hier werden Caramelo en zijn zusjes ruim 1,5 jaar geleden geboren. De pups werden in armzalige omstandigheden gehouden, in een donkere ruimte tussen afval en geen uitgang naar buiten (zie laatste foto). Voor de zusjes werden al snel baasjes gevonden en Caramelo bleef alleen achter. In de eerste weken kreeg hij wel eten, maar niet de aandacht die een kleine pup nodig heeft om de wereld te leren kennen en vertrouwen. Na een poosje kwam er gelukkig een plekje vrij bij een lieve dame met een hart voor honden. Zij runt een kleinschalige hondenopvang in Rio Maior. Hier bracht Caramelo het liefst zijn dagen buiten door, op veilige afstand van de vrouw. Heel langzaam leerde hij haar te vertrouwen en uiteindelijk lukte het om Caramelo in huis te halen. Na verloop van tijd was Caramelo gewend aan het leven in huis en sliep hij hier 's nachts in zijn mand. Caramelo is inmiddels in Nederland waar hij wordt opgevangen door een ervaren gastgezin dat hem met geduld en empathie laat wennen aan zijn nieuwe leven hier. In overleg met hen is besloten dat de tijd rijp is om op zoek te gaan naar lieve baasjes die het socialisatieproces samen met Caramelo verder willen oppakken. Caramelo is geboren in juli 2019, heeft een ruige maar zachte vacht. Zijn schofthoogte is 40 cm hoog en hij weegt ongeveer tien kilo.

Het karakter van Caramelo:

Sinds drie weken verblijft Caramelo bij een liefdevol gastgezin in Renkum. Hij leeft daar met 3 andere podenco-kruisingen, allemaal windhonden uit Spanje en Portugal. Caramelo vindt zijn nieuwe leven in Nederland best een beetje spannend. Zo is hij is niet gewend om aangehaald of aangelijnd te worden, al gaat dit steeds beter. Soms, als de sfeer ontspannen is, vindt Caramelo aandacht van mensen leuk. We verwachten dat hij met veel geduld en positieve aandacht steeds meer vertrouwen zal krijgen in mensen. Met de andere honden doet hij het heel goed. Na een week leek hij wat bezitterig te worden als het om speeltjes gaat, maar de andere honden negeren hem en inmiddels laat hij dit gedrag niet meer zien. Een paar aandachtspuntjes zijn:
- 's Nachts wil Caramelo nog wel eens iets pakken om op te bijten. Dit kun je in goede banen leiden door een krant (wordt verscheurd), dierenknuffel of iets anders neer te leggen in zijn buurt. Hij pakt bijvoorbeeld haardhout om op te bijten, maar ook wel eens zijn hondenkussen.
- Caramelo plast overdag niet in huis, maar 's nachts wel, als hij 'vergeten' is te plassen tijdens de avondwandeling, omdat hij zo'n nachtelijke wandeling spannend vindt. Ook dit is met geduld en goed opletten te verbeteren.
Tijdens wandelingen vindt Caramelo grote en kleine soortgenoten heel interessant, hij is duidelijk gewend om met honden om te gaan. Caramelo is een schatje om te zien. Zijn ontwijkende gedrag komt vooral voort uit angst voor het onbekende. Dat slijt vanzelf zodra hij vertrouwen krijgt in zijn nieuwe omgeving. Het is ook niet niks, verschillende malen verhuizen zonder dat je weet waarom en wat je kunt verwachten.

We zoeken voor Caramelo baasjes die hondengedrag herkennen en met geduld hierop reageren. Liefst met een sociale hond die het goede voorbeeld kan geven, en die niet boos worden als Caramelo een ongelukje heeft. Ook belangrijk is een goed afgesloten tuin zodat Caramelo 's ochtends meteen naar buiten kan om te plassen. Ervaring met angstige honden is een pré. Op dit moment is Caramelo zeker nog geen kant-en-klaar huishondje, maar mensen die dit een uitdaging vinden, hebben aan Caramelo een geweldig lief en zachtaardig 'projectje'.