Okkie (in optie)


Geslacht: Reu
Ras/Type: Kruising
Leeftijd: 2 jaar
Schofthoogte: 45 cm
Gecastreerd: Ja
Land van Herkomst: Struga, Macedonië
Huidige verblijfplaats: Voorburg
Vergoeding: 400 euro
   
Contact opnemen  

Het verhaal van Okkie:

Struga is een kleine plaats aan het meer van Ohrid in Macedonië, die de laatste jaren door steeds meer Nederlandse toeristen wordt bezocht. Straathonden zijn hier heel gewoon. Beti, een plaatselijke dierenbeschermster en contactpersoon van stichting Wereldhonden, doet wat ze kan door de honden bij te voeren en te castreren. Kwetsbare honden zoals pups en gewonde honden geeft zij onderdak op haar boerderij. Zo is ook Okkie (voorheen Selman genaamd) als pup door Beti op straat gevonden en bij haar in de opvang terecht gekomen. Hier ontwikkelde Okkie zich tot een vrolijk ventje. Helaas is over zijn achtergrond verder niets bekend. Onlangs is Okkie geselecteerd als Wereldhond en op 6 maart kwam hij in Nederland aan. Okkie wordt opgevangen in een gastgezin waar meerdere honden aanwezig zijn. Hij is een kleine tot middelgrote hond, overwegend zwart met over de vacht verstrooide ‘highlights én een wat grotere witte vlekken op de borst. Onder Okki's neus is een stukje huid beschadigd. Deze verwonding heeft hij opgelopen in de opvang in Macedonië. Gelukkig begint het geleidelijk aan dicht te groeien. Okki weegt ongeveer 12 kilo.

Het karakter van Okkie:

Okkie is een kleine, lieve en gezellige spring-in-het veld. Na een weekje in Nederland zie je binnenshuis het potentieel van dit rakkertje. De keuken is een geliefde plek om te inspecteren en zo nodig zijn circusact te vertonen; Okkie kan namelijk op de achterpoten achteruit springend aangeven dat een hapje of de bak met voer zijn volledige interesse heeft. Ook de bank van de gasthond heeft een niet mis te verstane aantrekkingskracht en was binnen de kortste keren door hem bezet. Vanaf die plek zit Okkie graag uit het raam te kijken naar wat er zich buiten afspeelt. Helaas vindt hij de laatste dagen dat hij moet waarschuwen voor de aankomst van bezoek bij de buren en het passeren van honden op straat. Als de gasthond haar eigen plekje opeist dan wordt het bed van de gastvrouw bezet – meestal door met een enthousiaste plons bovenop de slapende gastvrouw te springen. Na enige aanwijzingen schurkt hij zich dan tegen je aan en slaapt als een blok verder.

Buiten reageert  Okkie vrij schuchter en terughoudend naar mensen; hij snapt dat de meesten hem een aai willen geven maar echt van harte reageert hij daar nog niet op. Aan zijn staart zie je dat hij de goede bedoelingen snapt en als een passant hem rustig buiten benadert, laat hij zich onder de kin kriebelen. Hij blijft waaks voor onverwachte bewegingen en schiet dan weg. Ook bij contact met kinderen reageert hij terughoudend en schrikachtig als een buurmeisje tijdens de wandeling begint te huppelen. Een tweede en derde ontmoeting gaan beter, maar de onverwachte spontane van kinderen doet twijfelen of daar een echte match mee zal ontstaan.

Okkie is van jongs af opgegroeid tussen de honden in het asiel. Toch moet hij hier aan de ontmoeting met andere honden wennen; zeker als ze onstuimig op hem af rennen of – in de verte - blaffen. Omdat de gasthond een stuk groter is hebben we met wat kleinere hondjes uit de buurt gewandeld en dat ging redelijk; zonder de gasthond voelde Okkie zich eerst wat onzeker, maar al gauw liepen de twee kleintjes samen gezellig op. Aan de lange lijn in bos of park reageert hij de laatste dagen veel relaxter naar andere honden, waarschijnlijk omdat hij dan zelf de ruimte heeft en de manier van benaderen van onbekende honden kan bepalen. Hij kan dan ineens een spurt nemen of een rondje om je heen rennen. Ook wordt hij steeds moediger in het benaderen van onbekende honden Tijdens de wandeling op het volledig omheinde losloopgebied bij Monster sprintte hij er echter vandoor en kon de gastouder er ‘houd die hond’ roepend achteraan racen. Voorlopig zit loslopen er dus niet in. Okkie kan het goed vinden met katten, of eigelijk laten ze hem koud. Okkie is de eerste opvanghond in het gastgezin waar de kat zomaar durft langs te lopen.

Zowel buiten als binnen begint Okkie met de gasthond te spelen en deze ook zelf tot spel uit te dagen. Zachte speeltjes, de kong en de snuffelmat vindt hij erg leuk. Okkie is vanwege zijn formaat en wat schuchtere gedrag naar vreemden het beste op zijn plaats bij een alleenstaande of echtpaar van middelbare leeftijd. Wel is het belangrijk dat het contact met vreemden ‘onderhouden’ wordt en hij blijft leren dat de meesten goede bedoelingen hebben.

Opmerking:

Voor meer informatie over de opvang in Macedonië zie https://www.wereldhonden.nl/over-ons/buitenlandse-partners/struga-macedonie